2019. augusztus  26., hétfő, Izsó
   
GÁL Árpád
GÁL Árpád

Székelyudvarhely, 1935. augusztus 8. Csíkszereda, 1972. szeptember 6.

ÉLETRAJZ

Zeneszerző.

1954-ben érettségizett a csíkszeredai Magyar Vegyes Líceumban. A Városi Művelődési Ház szakirányítója. Csak 1965-től folytatta zenei tanulmányait a kolozsvári Gheorghe Dima Konzervatórium zeneszerző-karmester szakán, de betegsége miatt nem fejezte be. Kezdeményezője, alapítója, zenei irányítója a Hargita néptáncegyüttesnek, foglalkozott diákkórusokkal és tánccsoportokkal. Népdalokat gyűjtött, amelyeknek egy része 1988-ban jelent meg kötetben. A Megyei Népi Alkotások Házának alapítója, zenei szakirányítója volt haláláig.

Csíkszereda közkedvelt zenésze volt, közismert alkotásai a Hajrá fiúk, csíki gyerekek című hokihimnusz, és a Márton Áron Gimnázium iskolahimnusza.
Nem volt nős, leszármazottai nincsenek, a zeneszerző halálának 25. évfordulójára szervezett megemléklezés alkalmával hagyatékának egy részét a rokonság átadta a Hargita Megyei Kulturális Központnak 1997-ben. A hagyatékban található 1956-os naplója és 1956-1966 között keltezett levelek. Daczó Katalin kutatásai alapján levelezéséből kiderül, hogy 1955-ben küldte első szerzeményeit a kolozsvári rádió területi studiójához, dalait hamarosan sugározni is kezdték. Táncdalokat is szerzett, A mama mindent tud című dal az ő szerzeménye.

A zeneszerző hagyatékának,  táncdalainak összegzése  feldolgozásra vár.

IRODALOM ÉS FORRÁSOK

Daczó Katalin: Helytörténeti évfordulók. In: Szereda.Origo, 2007/4. szám.
Daczó Karalin: Helytörténeri évfordulók. In: Szereda.Origo, 2012/9, portré: p. 27
Daczó Katalin: Nyolcvan éve született Gál Árpád. In: Hargita Népe, 2015. augusztus 12.

EMLÉKEZETE, UTÓÉLETE

A Hargita Megyei Kulturális központ munkatársai, Sárpátki Ágnes és Urszuly Árpád színpadra állítottak egy sikeres esztrádműsort a zeneszerző halálának 25.  évfordulójára szervezett emlékünnepség alkalmával, valamint egy kis könyvet is kiadtak Gál Árpád népzenei gyűjtéséből egy rövid életrajzzal. Emlékplakettet helyeztek el egykori munkahelye, a csíkszeredai Városi Művelődési Ház falán.