2023. szeptember  22., péntek, Móric
   
HIRSCH Hugó
HIRSCH Hugó

Algyógy, 1885.  – Kolozsvár, 1941.

ÉLETRAJZ

Orvos, közéleti személyiség.

Édesapja Dicsőszentmártonban volt orvos. A középiskolát Szászvárosban végezte, Egyetemi tanulmányait Budapesten. 1909-től három évig a kolozsvári sebészeti klinikán volt tanársegéd. 1912-től a csíkszeredai kórház főorvosa volt, 1925-től ugyanott igazgató. Kiváló sebészorvosként említik, évekig ő volt az egyetlen képzett sebészorvos Csíkban. Az ő nevéhez kötődik a modern orvosi ellátás bevezetése Csíkszeredában, elsőként alkalmazta a röntgen-vizsgálatokat, rendszeresítette a laboratóriumi vizsgálatokat, és 1912-ben létrehozta a kórház sebészeti osztályát. 1926-ban sebészeti magánszanatóriumot nyitott Csíkszeredában. Családi házát (a dr. Filep-féle ház, a mai Petőfi és Venczel József utca sarkán) új szárnnyal bővítve rendezte be a Hirsch-szanatórium néven ismert, a kor modern igényeinek megfelelő magángyógyintézetét.
1918-ban kötött házasságot Filep Judittal, feleségével együtt aktív résztvevője volt a két világháború közötti évek csíkszeredai kulturális életének, a jótékonysági tevékenységből is kivették a részüket. Házuk nyitott volt a városba látogató híres emberek számára, 1932-ben náluk vendégeskedett egy angol csoporttal Szentgyörgyi Albert, a későbbi Nobel-díjas tudós.
1937-ben Hirsch Hugó megbetegedett, közel három évtizedes csíkszeredai orvosi szolgálat után 1940-ben családjával Kolozsvárra költözött. Kolozsváron hunyt el, mint csíksomlyói konfrátert (a szerzetesrend tiszteletbeli tagját) a kegytemplom kriptájában temették el.
Dr. Nagy András adatai szerint Hirsch doktor magánszanatóriumát 1937-ben a Szent Vincés Betegápoló Rend vásárolta meg, valójában 1948-ban az épületet felesége, Filep Judit nevéről államosították.

IRODALOM ÉS FORRÁSOK

  • Magyar Városok. Budapest, 1941.
  • Nagy András: Városkép és ami hozzátartozik. Csíkszereda, Pallas Akadémia, 2006., p. 57-58.
  • Szabó Katalin [Daczó Katalin]: Visszajátszás. Csíkszereda. Státus Kiadó, 2000., p. 159-165.
  • Vofkori György: Csíkszereda és Csíksomlyó képes története. Békéscsaba, 2007.


Orvos ,