2023. szeptember  22., péntek, Móric
   
KOVÁCS Piroska
KOVÁCS Piroska

Máréfalva, 1932. június 28. – Székelyszentlélek, 2016. október 13.

ÉLETRAJZ

Tanár, népművelő, néprajzkutató, helytörténeti író.

Kovács Mihályné Lukács Piroska, Máréfalván született 1932-ben. Székelyudvarhelyen végezte a tanítóképzőt, majd később, már pedagógusként a marosvásárhelyi főiskolán magyar-román szakos tanári képesítést szerzett. 1966-tól szülőfalujában magyar irodalom szakos tanáraként dolgozott nyugdíjazásáig, 1987-ig. Hosszabb ideig ő volt a máréfalvi általános iskola igazgatója, a színjátszó csoport irányítója. Szülőfalujában fellendítette a közösségi életet, fontos közművelődési események, programok által. Elkötelezett pedagógusi tevékenységén túlmenően felbecsülhetetlen értékű munkát végzett a közösség életében.

Az 1970-es évektől gyűjtötte szülőfaluja és a környék hagyományainak adatait, illetve akkor kezdte el a máréfalvi székely kapuk mintáit lerajzolni.

1999-től elindította az udvarhelyszéki kapukatasztert. Kezdeményezte az Utcakép, falukép programot, melynek keretében 2011-ben 17 kaput újítottak fel Máréfalván.

Több kiadványban is kidolgozta a székely kapuk történetét, mintavilágát: Székelykapuk Máréfalván (Marosvásárhely, 2000); Örökségünk: a székelykapu (Székelyudvarhely, 2003). Kovács Piroska a máréfalvi Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület alapító elnöke volt, sikerrel kezdeményezte a székely kapuk védelmének kiterjesztését a megye más településeire is, személyesen irányította a megrongálódott, öreg székely kapuk helyreállítási munkálatait több településen. Máréfalván tájházat hozott létre 2004-ben, ahol néprajzi gyűjteményét helyezték el. Elkészítette szülőfaluja monográfiáját: „Orczád verítékével..." Máréfalva a történelem sodrában (Székelyudvarhely, 2008).

Díjak, elismerések:

Sokoldalú munkásságáért,  különösen  a székely kapukkal kapcsolatos kutatásokat, adatgyűjtéseket, közléseket figyelembe véve számos elismerésben volt része:

Máréfalváért-díjjal tüntette ki a Kőlik Egyesület, amelynek alapító tagja (2001)

Udvarhelyszéki kultúrájáért-díj, az Udvarhelyszéki Kulturális Egyesület kitüntetése(2003)

Vámszer Géza-emlékdíj, Erdélyi Magyar Közművelődési Egylet

„Ezeréves a magyar iskola" díszoklevele,  Romániai Magyar Pedagógusok Szövetség

Példaértékű tevékenységét 2011-ben Orbán Balázs-díjjal ismerte el Ha gita Megye Tanácsa.

2012-ben az örökségvédelem területén végzett elkötelezett szolgálatáért az Európai Bizottság Europa Nostra-nagydíjjal tüntette ki, „Kiemelkedő hozzájárulás" kategóriában, Hargita Megye Tanácsa felterjesztése nyomán.

MŰVEI

  • Székelykapuk Máréfalván. Marosvásárhely, 2000;
  • Örökségünk: a székelykapu. Székelyudvarhely, 2003.
  • „Orczád verítékével..." Máréfalva a történelem sodrában. Székelyudvarhely, 2008.
IRODALOM ÉS FORRÁSOK

Online elérhető források:

Film:

„Orczád verítékével...” Kovács Piroska, a székelykapuk őrzője. Bocskor Salló Lilla dokumentumfilmje, 2015. Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont támogatásával készült.