2023. október  01., vasárnap, Malvin
   
GÁLL Lajos
Dobos László: Csíkiak a nyári olimpiákon. Csíki Hírlap, 2008. augusztus. 8.
GÁLL Lajos

Csíkdánfalva, 1900. október 15.  – Korond, 1944. szeptember 14.

ÉLETRAJZ

Élsportoló atléta,  maratoni távfutó. Romániát képviselte a berlini olimpián 1936-ban.

Csíkdánfalván született, születési dátumaként a dánfalvi anyakönyvben 1900. október 15. szerepel, Gál Lajos néven, egy l-el írták be az anyakönyvbe. Szülei: Gál József, dánfalvi  kisbirtokos, anyja Both Julianna, háztartásbeli. Ő maga mindig hosszú l-el, Gáll-nak írta a nevét.

22 éves korában került Brassóba, ahol szabó mesterséget tanult, és itt kerül kapcsolatba az atlétikával.

Hosszútávfutóként került be az atlétika történetébe. Hatszor volt Románia bajnoka maratonfutásban, és háromszor nyert Balkán-bajnokságot ugyanebben a számban.

1932-ben  harmadik lett az atlétikai Balkán-bajnokságon Athénban, ahol a román küldöttség egyetlen aranyérmét nyerte a maratonfutásban, 1933-ban Athénban ismét aranyérmes volt a Balkán-bajnokságon, majd megnyerte az országos bajnokságot.  1935-ben Isztambulban harmadszor lett Balkán bajnok a maratoni távon, a legrangosabb európai maratoni versenyen, Kassán pedig harmadik lett.

1935-ben Károly román király Bukarestben személyesen tüntette ki, mint az év legjobb sportolóját.

1936-ban vett részt élete legrangosabb versenyén, a berlini olimpián 2 óra 55.02 perces idővel a 23. helyen ért célba. 1937-ben a Bukarestben rendezett Balkán-bajnokságon harmadik volt, Kassán pedig második. 1939-ben Athénban, a Balkán bajnokságon harmadik lett, az országos rangsorban, 10 ezer méteren a negyedik.

A bécsi döntés után Sepsiszentgyörgyre költözött, és a Kolozsvári AC-nek versenyzett. A KAC színeiben 1940-1944 között kétszer lett harmadik a rangos Kassai Maratonon. Mint tartalékost behívták katonának, de 1944-ben a visszavonuláskor megszökött – Györfi Péter elmondása szerint 1944. szeptember 12-én hagyta ott a hadsereget, Korondon. Györfy Korondon találkozott Gáll Lajossal, aki így mutatkozott be: atléta és szabó. Három más katonával együtt, pár napra rá a szovjet hadsereg katonái kivégezték őket a Korondhoz közeli Bornyus kertben. Az akkori sportvezetők innen hozatták Sepsiszentgyörgyre, ahol a közös temetőben hantolták el.

IRODALOM ÉS FORRÁSOK

  • Becze Zoltán: Erdélyi székelyek és magyarok a nyári olimpiai játékokon. Csíkszereda, [Magánkiadás], Pro Print Kiadó nyomda, 2019.
  • Dobos László: Csíkiak a nyári olimpiákon. In: Csíki Hírlap, 2008. aug. 8., [portréfotó].
EMLÉKEZETE, UTÓÉLETE

Gáll Lajosról Sepsiszentgyörgyön futókört, szülőfalujában, Dánfalván pedig tornatermet neveztek el.