2024. július  25., csütörtök, Kristóf
   
KOSZ Szilveszter
KOSZ Szilveszter

Csíkrákos, 1933. december 20. - Csíkszereda, 1996. október 30.

ÉLETRAJZ

idős Kosz Szilveszter

Táncmester, koreográfus

Kosz Szilveszter 1933-ban született Csíkrákoson. 1957-től a marosvásárhelyi Állami Székely Népi Együttes tagja volt, onnan hazatérve 1959-1970 között a csíkszeredai rajoni kultúrház táncmestereként tevékenykedett. 1958-ban megalapította az első néptánccsoportot, a Hargita együttes elődjét képező rajoni kultúrház együttesét, amely számos országos díjat nyert. Gyűjtötte a felcsíki, alcsíki, menasági, kászoni és gyimesi néptáncokat és népdalokat, számos néptánccsoportot tanított vállalatoknál, üzemeknél, kisipari szövetkezeteknél. 1970-1973 között a megyei szaktanács kulturális szakirányítója volt, itt is saját tánccsoportot alapított, és a falvak, községek tánccsoportjainak működését segítette, irányította. 1973-1977 között ifjúsági kulturális szakirányító volt a KISZ-nél. 1977-1985 között a csíkszeredai Pionírház táncmestere volt, megalapította a gyermeknéptánc-csoportot, amellyel számos országos díjat nyert. Kosz Szilveszter az évtizedek allatt sok emberrel szerettette meg a néptáncot, tanítványai közül később többen hivatásos táncosok lettek.

Idős Kosz Szilveszter 1996. október 30-án hunyt el Csíkszeredában. Emlékére néhány héttel később fia, ifj. Kosz Szilveszter gyermeknéptánc-csoportot alapított.

IRODALOM ÉS FORRÁSOK

Online elérhető források:

EMLÉKEZETE, UTÓÉLETE

Kosz Szilveszter emlékére fia, ifj. Kosz Szilveszter gyermeknéptánc-csoportot alapított. Születésének 80. évfordulóján 2013. decemberében emlékműsort mutatott be a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola dísztermében az emlékére alapított Kosz Szilveszter Néptánccsoport. Az eseményen barátok, pályatársak, rokonok, idősebb és fiatalabb táncosok néptáncokkal, népdalokkal, muzsikával idézték fel a táncmester egyéniségét, munkásságát.

„Kosz Szilveszter egy nagyon erős – székely közösségből származó – egyéniséget hozott magával. Benne volt a dal, a táncnak a szeretete.” – hangzott el az ünnepségen Gergely András, a csíkszeredai a Szakszervezetek Művelődési Háza egykori igazgatója beszédében, akivel sok éven keresztül együtt dolgoztak. (Forrás: Id. Kosz Szilveszterre emlékeztek. Székelyhon.ro, 2013. december