2024. július  25., csütörtök, Kristóf
   
ANDORY Aladics Zoltán
ANDORY Aladics Zoltán

Fogaras, 1899. június 7. Csíkszereda, 1990. november 1.

ÉLETRAJZ

Okleveles erdőmérnök, fényképész.

A huszadik század első felében készített fényképei a korabeli Csíkszereda történetének fontos képes dokumentumai. Fotói közül számos művészi értékű alkotása maradt az utókorra. Sopronban szerzett erdőmérnöki oklevelet, 1927-ben fiatal erdőmérnökként került Csíkszeredába, az erdőfelügyelőség alkalmazottjaként dolgozott. Az ő tanácsára ültettek kanadai nyárfákat  a mai csíkszeredai park helyén elterülő mocsaras, ingoványos  területre.  1930-ban nyitotta meg korszerű fényképészeti műtermét, modern gépekkel dolgozott,  rövid idő alatt a város népszerű fotográfusává vált. A második világháború után eredeti szakmáját feladta, a fényképészet lett a megélhetési forrása. Fotográfusi munkájáról a Csíki Lapok hasábjain többször is írtak. A lap 1938. szeptember 17-i száma kitüntetéséről számolt be: "A sepsiszentgyörgyi 1938-as gazdasági kiállításon, amelyet az Erdélyi Gazdák Egyesülete szervezett öt témakörben, Aladics „szakmabeli kiállítását aranyéremmel, művészportréit szintén aranyéremmel, természeti és vadászképeit ezüstéremmel jutalmazták.” Eredeti szakmájához kapcsolódó szenvedélye volt a vadászat és horgászat, a természetjárás.

Fényképész tevékenységének értékes részét képezi a mintegy 180 képeslapból álló sorozat, fotói megtalálhatók Csíkról szóló helytörténeti kiadványokban is illusztrációként. Kedvelt témaköre a csíki táj, amelyet természetjáróként is szívesen fotózott. Falun készült felvételei a csíki életmód maradandó emlékei. Muzeális értéket képviselnek népviseletbe öltözött vagy különböző munkát végző alakos képei. A Csíki Székely Múzeum első katalógusának fotóit nagyrészt ő készítette.

Csíkszeredában 2001. februárjában Andory Aladics Zoltán 78 fotójából készült kiállítás nyílt a Tilos kávéházban,  (Petőfi utca) Vremir Márton kolozsvári születésű képzőművész gyűjteményéből.

IRODALOM ÉS FORRÁSOK

  • Miklós József. Csíki lexikon. Csíkszereda, Pro-Print Könyvkiadó, 2004.
  • Vofkori György. Csíkszereda és Csíksomlyó képes története. Békéscsaba, Typografika Kft., 2007.

Internetes források: