2024. június  18., kedd, Arnold
   
SALLÓ István
SALLÓ István

Csíkzsögöd, 1932. március 3. – Tatabánya, 2003. szeptember 30.

ÉLETRAJZ

Szobrász, író.

1943–1948 között a csíkszeredai gimnáziumban tanult, majd Csíksomlyón elvégezte a tanítóképzőt. 1951-től csíki községekben tanított, 1959-től Csík rajon Művelődési Házának igazgatója volt. 1968-tól a Hargita megyei Népi Alkotások Házának igazgatójaként néprajzi kiadványok megjelentetését támogatta, szerkesztette. 1978-ban jelent meg a Kardalus Jánossal közösen összeállított Kapuk és kerítések Hargita megyében című album, amely a hajdani Csíkszék és Udvarhelyszék fafaragó mesterségének és művészetének gazdag bemutatása.

1978-tól Magyarországon, Tatabányán élt és alkotott. Szabadiskolákban ismerkedett meg a szobrászattal. Fafaragóként témáit a székely nép életéből és balladavilágából merítette. Fa domborművein történelmi témák, irodalmi művek, népköltészeti alkotások interpretációi jelentek meg.
Több egyéni kiállítása volt Romániában és Magyarországon: 1971-ben Csíkszeredában és Székelykeresztúron, 1972-ben Székelyudvarhelyen, 1973-ban Gyergyószentmiklóson, 1979-ben Tatabányán és Debrecenben, 1980-ban Csornán.
1981-ben a Budapesten megrendezett országos faszobrászok pályázatának kiállításán Fődíjjal tüntették ki. Az Árpádházi királyok című alkotását 2000-ben állították ki a Vármegye Galériában.
Művészetét Magyarországon elismerték, áttelepülése után számos domborművét, domborműsorozatát helyezték el közösségi épületek belső terein, illetve emlékoszlopát, kapuját állították fel köztéren (Diósd, Komárom, Kőszeg, Sátoraljaújhely, Tatabánya, Tiszadob). Munkái megtalálhatók magyarországi közgyűjteményekben: az esztergomi Balassa Bálint Múzeumban, és a Tatabányai Múzeumban.
Irodalmi munkásságában kisregények, elbeszélések, gyermekversek, mesék és népi színművek szerepelnek, szakcikkei jelentek meg újságokban és művelődési folyóiratokban.
A Márton Áron Gimnázium himnusza, valamint a csíkszeredai jégkorongozók indulója a Hajrá fiúk! című hokihimnusz szövegének szerzője.

MŰVEI

  • Abrakolt szenvedély. Kisregény. 1970;
  • Nagyapó pipája. Mesék. Bukarest, 1974.;
  • Három vidám színjáték. Bukarest, 1974;
  • Mézesmadzag. Színmű. Csíkszereda, 1974.
  • Fekete ribiszke. Színmű. Csíkszereda, 1974.
  • Az okos farkas. Gombavári történet. Bábszínművek. Csíkszereda, 1978.
  • Kapuk és kerítések Hargita megyében. Kardalus Jánossal közösen összeállított album, Csíkszereda, 1977.
IRODALOM ÉS FORRÁSOK

  • Csíki Olvasókönyv. Szerk.: Hermann Gusztáv Mihály, Buzogány Árpád. Csíkszereda, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Hargita Kiadóhivatal, 2009.
  • Salló István. Art Portal
  • Romániai Magyar Irodalmi Lexikon. Online változat.