2023. szeptember  30., szombat, Jeromos
   
KERESZTES Lajos
Fotó: birkozoszov.hu
KERESZTES Lajos

Alsósófalva, 1900. április 30. – Budapest, 1978. augusztus 9.

ÉLETRAJZ

Olimpiai bajnok birkózó.

"Az első székely olimpiai bajnok", Sóvidék olimpiai bajnok birkózóját Parajd és Alsósófalva egyaránt saját szülöttjének tekinti.

Nehéz fiatalsága volt, hentesinasként dolgozott, és orvosi tanácsra kezdett birkózni a Húsos szakosztályában. A húszas évek elején csaknem egy esztendőt töltött Finnországban és Svédországban, a nemzetközi birkózósport egykori fellegváraiban. Hazatérve, 1923-ban nyerte első magyar bajnokságát a könnyű súlyúak között. Először a Húsos keretében sportol, majd a Magyar Atlétikai Club birkózója lett, ott is fejezte be pályafutását.

A párizsi olimpián 1924-ben második lett. Ezt követően Bad Kreuznachban próbált szerencsét. A németek is nevezték az 1925-ös milánói Eb-re, de magyar színekben indult, és aranyérmes lett, majd végleg hazatért.

Az 1928-as amszterdami olimpia hozta a könnyed mozgású gyors, rendkívül akciódúsan küzdő sportember számára a teljes sikert. Az akkori idők legjobbját, a párizsi aranyérmest, a finn Vesterlundot is legyőzve nyerte az olimpiai bajnokságot.

Tamási Áron, akivel jó barátságot ápolt, a Keleti Újság hasábjain Champion Keresztes című írásában emlékzett meg az amszterdami bajnokról.

Eredetileg Keresztes Lajost kérte fel a Metro Goldwyn Mayer Filmstúdió, - még Johnny Weissmüller előtt - a Tarzan-szerep eljátszására is, ám ő visszahúzódó alkatú székelyként nem vállalta a csillogást. A Keresztesről szóló legendákban fennmaradt az is, hogy kilencszer húzta ki magát egyetlen karral, másik karját háta mögé téve.

A MAC-ba érdemeire való tekintettel vették fel, hiszen nem volt érettségi bizonyítványa. A háború után a Vasasban edzősködött. Felfedezettje és tanítványa volt Kozma István, a későbbi kétszeres olimpiai bajnok.

1978 augusztus 9-én, 78 éves korában távozott az élők sorából.

Kiemelkedő sporteredményei:

  • olimpiai bajnok (1928, Amszterdam)
  • olimpiai 2. helyezett (1924, Párizs)
  • Európa-bajnok (1925, Milano)
  • négyszeres magyar bajnok (egyéni: 1923, 1925 ; csapat: 1927, 1931)
  • német bajnok (1925)
IRODALOM ÉS FORRÁSOK

  • Keresztes Lajos, Alsósófalva olimpikonja. Az anyagot gyűjtötte és sajtó alá rendezte Balázs Árpád. Székelyudvarhely, 2014.
  • Tamási Áron: Champion Keresztes. In: Keleti Újság. 1928. aug. 9. Újraközölve: Tamási Áron: Jégtörő gondolatok I. kötet (176–178.).
  • Becze Zoltán: Székelyföldi olimpiai bajnokok, csíki olimpikonok. Csíkszereda, Csíkszereda Kiadóhivatal, 2013., 15-21. o.
  • Becze Zoltán: Erdélyi székelyek és magyarok a nyári olimpiai játékokon. Csíkszereda, [Magánkiadás], Pro Print Kiadó nyomda, 2019. 34-35 o.

Online források:

Film:

EMLÉKEZETE, UTÓÉLETE

Keresztes Lajos születésének 115. éves évfordulójára a  Magyar Birkózó Szövetség küldöttsége – Németh Szilárd elnök vezetésével –  emléktáblát helyezett el szülőházán 2015. májusában.

Emléktáblát helyeztek el Alsósófalván, a kultúrház falán Keresztes Lajos egykori olimpiai bajnok, birkózó tiszteletére 2015. május 24-én, pünkösd vasárnapján. Ezen a napon szintén a legendás sportolóról nevezték el a parajdi Áprily Lajos Általános Iskola sporttermét is. Lásd: Sóvidék Televízió videofelvétele

Becze Zoltán "Keresztes Lajos, az első székely olimpiai bajnok" című dokumentumfilmjét 2015. december 16-án Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának dísztermében mutatták be Csíkszeredában.